0Item(s)

Nemate artikala u svojoj košarici.

Product was successfully added to your shopping cart.

Blagovaonice

Artikli 1 do 30 od 375 ukupno

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Artikli 1 do 30 od 375 ukupno

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
S obzirom da je blagovaonica mjesto druženja cijele obitelji, ono što je najvažnije je da si osigurate udobne stolice i dovoljno velik blagovaonski stol. Stolice bi trebale biti izrađene od materijala koji se lako održava, odnosno koji se ne prlja i koji nije sklon oštećenjima. Najpogodniji materijal za izradu blagovaonskog stola je drvo, no bilo bi dobro koristiti i podloške za čaše i tanjure kako ne bi došlo do oštećenja.

Stilove blagovaonica

Kada je riječ o stilu uređenja blagovaonice, najvažnije je da ona bude funkcionalna i udobna, a da se pri njezinom uređenju vodite vlastitim ukusom i vlastitim željama jer svaki stil uređenja može se uklopiti u stan ili kuću. Ono što je važno je to da se pri uređenju odlučite za jedan stil te da ga poštujete tijekom cijelog procesa uređenja. Neka generalna podjela stilova blagovaonica je na:
 • Moderne blagovaonice
 • Tradicionalne ili rustikalne blagovaonice

Problem malih prostora u interijeru

Najčešći današnji izazov u dizajniranju interijera je manjak prostora pa dizajneri moraju posezati za raznim trikovima kako bi se prostor vizualno povećao. Jedan od takvih savjeta koji je dobro poslušati je i onaj o tome kako je u malim blagovaonicama dobro izbjeći velike stolove. Naime, iako većinom nema problema kod unošenja velikih blagovaonskih stolova u prostor, problem nastaje kada dođe do toga da netko treba sjesti za njega jer osobama sigurno neće biti udobno sjediti. Poseban problem kod velikih stolova i malih blagovaonica je i to što u slučaju spojene kuhinje i blagovaonice veliki stol može smetati prilikom kuhanja. Zbog toga je bolje odabrati okrugle stolove ili još bolje rastezljive stolove za koje je moguće smjestiti i više ljudi ako je to potrebno.

Primjereno osvjetljenje blagovaonice

Kao i za kuhinje, primjereno osvjetljenje vrlo je važan element i za uređenje blagovaonica. Osim zbog funkcionalnosti, primjerena rasvjeta važna je i zbog stvaranja ugođaja. Najnoviji trend u svijetu rasvjete su LED žarulje koje su dugovječnije od klasičnih žarulja te s njima dugoročno štedite. Ono što je važno kod osvjetljavanja blagovaonica je to da razmislite o:
 • Mjestu na koje ćete postaviti rasvjetu
 • Postojanje više vrsta rasvjeta različitog intenziteta kako bi se postigla dobra osvijetljenost glavnih i perifernih dijelova

Moderno uređenje

Moderan način uređivanja svih prostora pa tako i blagovaonice daje vam mogućnost eksperimentiranja pa tako možete kombinirati moderan blagovaonski stol s drvenim stolicama rustikalnog stila kako biste postigli kontrast u prostoru ili pak oboje mogu biti u istom stilu. Također, moguće je određenim elementom poput boje ili materijala povezati blagovaonicu s kuhinjom ili blagovaonske dijelove s barskim stolicama i stolovima koji se nalaze na otoku kuhinje. Boje koje su dominantne u modernom stilu uređenja su bijela te kontrastne boje poput crne, sive ili crvene.

Vodič za dizajnere interijera

Kod blagovaonskog namještaja je kao i kod blokova kuhinje vrlo važna funkcionalnost. Upravo zato svako dizajniranje započinje s mjerenjem prostorije kako biste imali konkretne podatke o tome koliko velike stolice ili stol možete odabrati, a da i dalje imate mjesta za kretanje. Nakon toga slijedi iscrtavanje poda u obliku one vrste blagovaonskog stola koji odgovara vašim mjerama – je li to masivni blagovaonski stol ili neka druga vrsta, o tome odlučuju mjere. Osim blagovaonskog stola, tijekom dizajniranja valja misliti i o širini i materijalu stolica i načinima kombiniranja poput kombinacije drvenog stola i PVC stolica.

Najbolje rješenje za male prostore

Kada govorimo o manjim prostorima, odlično rješenje su kuhinjske garniture koje štede prostor i ne moraju nužno biti drvene i podsjećati na stare kuće na selu, već postoje i vrlo moderni modeli poput modela sa metalnim okvirom i tapiciranim sjedištem elegantnog izgleda. Ovi modeli dolaze u nekoliko varijanti, o čijem odabiru možete odlučiti s obzirom na mjesto na koje ih postavljate, a možete i razmisliti o njihovom postavljanju u blagovaonicu.